![](/media/lib/198/n-lincoln-6dccdb731ac1b569d0344d9b60e364c6.jpg)
Diagnoza ze zdjęcia
25 czerwca 2014, 11:05Na University of Oxford powstaje oprogramowanie, które na podstawie wyglądu twarrzy ma rozpoznawać rzadkie choroby genetyczne. Choroby takie dotykają około 6% populacji, ale w większości przypadków pozostają nierozpoznane. Istnieją testy genetyczne pozwalające zdiagnozować częściej występujące schorzenia, takie jak np. zespół Downa. Jednak dla wielu chorób testy nie zostały opracowane, gdyż nie zidentyfikowano genów, które je powodują.
![](/media/lib/201/n-lb1-ef239a72c401fd3ed73cf43d168a941b.jpg)
To nie hobbit, ale przypadek zespołu Downa
6 sierpnia 2014, 11:37Po ponownym zbadaniu przez międzynarodowy zespół kości LB1 (Flo), prawie kompletnego szkieletu kobiety z wapiennej jaskini Liang Bua na indonezyjskiej wyspie Flores, uznano, że to nie nowy gatunek (od wyspy nazwano go Homo floresiensis), lecz najprawdopodobniej przypadek zespołu Downa.
![](/media/lib/206/n-sidingspringgraf-e75217c7d94493579f362a7304efbc83.jpg)
Kometa blisko Marsa to dla NASA okazja
14 października 2014, 10:11NASA przygotowała całą flotę urządzeń, które będą obserwowały przelot komety Siding Spring (C/2013 A1) w pobliżu Marsa. Już 19 października kometa zbliży się do Czerwonej Planety na odległość zaledwie 139 500 kilometrów. To ponad dwukrotnie mniej niż odległość Księżyca od Ziemi i 10-krotnie mniej niż jakikolwiek znany przelot komety w pobliżu Ziemi
![](/media/lib/209/n-kemps_ridley-8b52dcb975c1b498743d9ac9cf1e9c90.jpg)
Setki żółwi na plażach Massachusetts
9 grudnia 2014, 12:25W stanie Massachusetts prowadzona jest akcja ratunkowa, a specjaliści próbują rozwiązać zagadkę olbrzymiej liczby zagrożonych żółwi wymywanych na plaże przez zimne wody oceanu.
![](/media/lib/214/n-rzesy-dbe51d99e63ffe1b67c70d253a38bd15.jpg)
Złota reguła 1/3 szerokości oka
25 lutego 2015, 11:01Idealna długość rzęs odpowiada jednej trzeciej szerokości oka - twierdzi zespół dr. Davida Hu z Georgia Institute of Technology. Wtedy tworzą one ochronną strefę nieruchomego powietrza. Jeśli są dłuższe, ułatwiają dopływ powietrza nad gałkę oczną, wysuszając ją i narażając na kontakt z zanieczyszczeniami.
![](/media/lib/218/n-wilki-c326d1acda1c6c1888aaf7e8d8447207.jpg)
Cała prawda o tolerancji wilków i psów
22 kwietnia 2015, 10:07Friederike Range i Zsófia Virányi z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu postanowiły przetestować mit tolerancyjnych psów i agresywnych wilków. Wykazały, że tak naprawdę to wilki są bardziej tolerancyjne dla członków swojego stada, co sugeruje, że psy mają silniej zaznaczoną (bardziej stromą) hierarchię stada.
![](/media/lib/222/n-pingwinprzyladkowy-1abbf61e7b6057aa706b4fcadc327fe5.jpg)
Zakaz pomaga ratować pingwiny
8 lipca 2015, 13:07Wystarczyło wprowadzenie pilotażowego programu zakazu połowów ryb wokół południowoafrykańskiej Wyspy Robbena, by wzrosły szanse na przetrwanie zagrożonych pingwinów przylądkowych. Okazuje się zatem, że nawet niewielkie strefy ochronne mogą poprawić warunki bytowania zagrożonych gatunków.
![](/media/lib/227/n-maze-3deacf191dde7dea0a00e8209e39f411.jpg)
MAZE - szczotka, którą łatwiej wyczyścić
8 września 2015, 11:51Scott Shim i Morris Koo z Uniwersytetu Stanowego Ohio zaprojektowali łatwiejszą do czyszczenia szczotkę do włosów MAZE. Ma to spore znaczenie dla ochrony środowiska, bo badania Amerykanina wykazały, że średni czas użytkowania szczotki to jedynie pół roku-rok.
![](/media/lib/247/n-andrew-sher-pobiera-probki-topoli-4d31f526997584aea7db0dbdf246629d.jpg)
Bakterie z gałęzi zasilają drzewa
23 maja 2016, 10:54Zespół prof. Sharon L. Doty z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w Seattle zademonstrował, że topole rosnące na nieprzyjaznym górskim terenie mają bakterie, które dostarczają koniecznych do wzrostu cennych składników odżywczych. Amerykanie zauważyli, że społeczności mikroorganizmów są bardzo zróżnicowane (próżno szukać takich samych nawet w sadzonkach rosnących obok siebie).
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Słodkie wspomaganie kontroli jedzenia
16 listopada 2015, 10:35Jedzenie słodkich pokarmów sprzyja tworzeniu wspomnień posiłków.